Het is een vraag die vaak langskomt: moet ik mijn hond laten castreren of steriliseren? En wacht eensā¦ wat is nu eigenlijk het verschil? Worden reuen gecastreerd en teefjes gesteriliseerd? Of gaat het anders? Tijd om hier helderheid in te scheppen!
š©āāļø Sterilisatie klinkt mooier, maar klopt het wel?
Veel hondeneigenaren zeggen dat hun teefje āgesteriliseerdā is, maar technisch gezien is dat meestal niet juist. Bij een sterilisatieĀ worden alleen de eileiders of zaadleiders afgebonden. Dit betekent dat een hond niet meer vruchtbaar is, maar nog wĆ©l hormonen aanmaakt.
Bij een castratieĀ worden de geslachtsorganen verwijderd: bij reuen de testikels en bij teefjes de eierstokken (soms ook de baarmoeder als dat nodig is). Dit stopt niet alleen de voortplanting, maar ook de aanmaak van geslachtshormonen.
In de praktijk worden honden vrijwel altijd gecastreerd ā Ć³Ć³k teefjes! Dit komt omdat de hormonen een grote rol spelen in gedrag en gezondheid.

š§ Hormonen: vriend of vijand?
Hormonen beĆÆnvloeden je hond op allerlei manieren. Ze sturen gedrag aan, beĆÆnvloeden de stofwisseling en kunnen zelfs het risico op bepaalde ziektes vergroten.
āļø Bij teefjesĀ verlaagt castratie het risico op melkkliertumoren en baarmoederontstekingen. Bovendien worden ze niet meer loops of schijnzwanger ā iets wat bij sommige honden veel stress kan veroorzaken.
āļø Bij reuen... je rammelt in de hormonen, draait of keert het gelijk je wil. Dus bezinnen is altijd een betere keuze dan het gemak overwinnen... Castreren is zelden of nooit dĆ© oplossing om gedrag van je hond aan te pakken, want gedrag dat niet hormonaal wordt veroorzaakt, zal geen enkel effect hebben, in tegendeel... je kan minder leuk gedrag gaan activeren.
š¤ Wel of niet castreren? Een persoonlijke 'bewuste' keuze.
Elke hond is anders en castratie/sterilisatie is geen standaard oplossing voor gedragsproblemen. Daarom is het slim om dit met je dierenarts en eventueel een gedragstherapeut te bespreken. Wat past bij jouw hond en jullie situatie?
š©¹ Nazorg: liever geen lampenkap?
Een goede nazorg is essentieel na een operatie. Niemand wil een hond die half verdoofd tegen muren aanloopt met zoān beruchte plastic kraag. Gelukkig zijn er comfortabele alternatieven, zoals een Recovery SuitĀ®, een soort rompertje dat de wond beschermt zonder gedoe. Nen aanrader van ons Drea!
Of je nu kiest voor castratie/sterilisatie of niet, het belangrijkste is dat je een weloverwogen beslissing maakt ā mĆ©t je hond in gedachten. Want uiteindelijk willen we allemaal hetzelfde: een gezonde en gelukkige hond!
Packo , de grote Duitse herder , reu ...
Waar ik reeds 5 jaar 2x per week mee ga wandelen een paar uur...
Is niet gecastreerd.
Zijn baasje die ernstig ziek is , heeft hem niet laten castreren , hij is ondertussen reeds 7 jaar...en nog steeds agressief , naar elke reu die op zijn pad komt...klein of groot...
Anders is hij de fraaiste lieverd die jej e maar kan wensen...
Ik vermoed dat zijn hormonen hem parten spelen...Ā“
Wat denkt u ervan ?