top of page

De koning der ontsnapping... mijn hond!In een wereld waarin veel honden als huisdieren worden gehouden, zijn er altijd een paar onverschrokken zielen die niet kunnen weerstaan aan een avontuur. Deze zijn niet de angstige, verloren zielen die in paniek raken bij het eerste teken van onbekendheid. Nee, deze zijn goed gesocialiseerd, vol vertrouwen en toch met een onweerstaanbaar verlangen naar verkenning. Laten we eens kijken naar de boeiende wereld van de ontsnapte, goed gesocialiseerde honden.


👋 De aangeboren ontdekkingsreiziger

Sommige honden hebben gewoon een onweerstaanbare aantrekkingskracht tot avontuur. Ze zijn nieuwsgierig, vol leven en altijd op zoek naar nieuwe ervaringen. Deze honden zijn goed gesocialiseerd, wat betekent dat ze comfortabel zijn in verschillende omgevingen en met verschillende mensen en dieren. Maar zelfs met al hun comfort en vertrouwen in de wereld om hen heen, kunnen ze af en toe de drang voelen om eropuit te trekken en nieuwe gebieden te verkennen... boeken ze daarmee successen en krijgen er bovenop nog een portie (negatieve) aandacht.. dan heeft je hond een Win For Life gewonnen. Op naar de volgende ontsnapping...


👋 Verkennende viervoeter

Voor sommige honden is het weglopen niet zozeer een teken van angst of stress, maar eerder een mentale uitdaging. Deze honden zijn vaak degenen die het meest genieten van het leven buiten de gebaande paden. Ze houden ervan om te rennen, te verkennen en nieuwe avonturen te beleven. Hoewel ze dol zijn op hun huis en familie, kunnen ze soms gewoon niet weerstaan aan de wereld van achter het tuinhekken.


👋 De honden Escaperoom

Het zijn niet alleen de grote open poorten of losse riemen die deze honden in staat stellen om op avontuur te gaan. Nee, soms zijn het de meest vindingrijke en slimme honden die een manier vinden om te ontsnappen, ongeacht de obstakels die hen in de weg staan. Of het nu gaat om het openen van deuren, graven onder hekken of zelfs het gebruiken van objecten als opstapjes, deze honden laten zien dat ze niet alleen dapper en avontuurlijk zijn, maar ook inventief. Dan mag je jezelf eigenaar noemen van een slimme acrobaat!


👋 De avontuurlijke woordvoeder des huizes

Met je haren recht, een bezorgde strenge blik haal je hond op bij de buren, iets verderop bij de kruidenier of staat hij gewoon aan de andere kant van je omheining. Een dualiteit aan gevoelens: blij dat hij weer in jullie midden is en gefrustreerd dat hij het weer gedaan heeft.

Onrechtstreeks heeft je hond veel te vertellen, aan jou om je woordvoerder te ontrafelen waarom hij dit toch weer voor elkaar heeft gekregen.Eigenlijk laten honden ons herinneren dat avontuur en op ontdekking gaan, wel eens de moeite waard kan zijn, niet?


Is je hond minder gesocialiseerd dan kijken we even verder naar mogelijke oorzaken:


🫸 Instinctief gedrag: Honden hebben van nature een verkenningsdrift. Ze kunnen worden aangetrokken door interessante geuren, dieren of zelfs andere honden.

Zit er een loopse teef in de wijk, een konijntje die dartelt in een tuin van de overburen of een pronkende poes? Dan lijkt een verkenning toch wel noodzakelijk in de ogen van je hond.


🫸 Angst of stress: Honden kunnen weglopen als reactie op angst of stress. Harde geluiden, vuurwerk, onweer of zelfs een verandering in hun omgeving kunnen hen angstig maken en aanzetten tot vluchten. Dit kan simpelweg je PMD zak zijn die door de wind ritselend geluid maakt...


🫸 Onvoldoende opleiding of socialisatie: Honden die niet goed zijn opgevoed of gesocialiseerd, hebben mogelijk niet het besef dat weglopen ongewenst gedrag is. Ze kunnen ontsnappen uit nieuwsgierigheid of simpelweg omdat ze niet weten dat het niet mag.


🫸 Verlangen naar aandacht of stimulatie: Honden zijn sociale wezens die behoefte hebben aan interactie en stimulatie. Als ze zich vervelen of onvoldoende aandacht krijgen, kunnen ze weglopen op zoek naar opwinding of gezelschap.


🫸 Territoriaal gedrag: Sommige honden kunnen weglopen om hun territorium te verdedigen tegen indringers zoals andere dieren of zelfs mensen. Dit gedrag kan versterkt worden als de hond niet goed is opgevoed of gedomesticeerd. Het ene ras is er gevoeliger aan dan het andere.


🫸 Opwinding: Honden kunnen weglopen uit pure opwinding. Opwinding van bv een wandelaar die je hond altijd goede dag zegt. Soms kan je het zo gek niet bedenken wat de opwinding van je hond kan zot maken.


Nu we de meeste redenen kennen waarom honden weglopen, is het belangrijk om te bespreken wat je kunt doen om dit gedrag te voorkomen of te beheren:


  • Training en socialisatie: Zorg ervoor dat je hond goed opgevoed en gesocialiseerd is. Leer hem uit zichzelf juiste keuzes maken en beloon goed gedrag.

  • Aandacht en stimulatie: Zorg voor voldoende lichaamsbeweging, mentale stimulatie en aandacht voor je hond. Een tevreden en voldaan huisdier is minder geneigd om weg te lopen. Onze Dogamientjes zijn daarvoor de inspiratiebron, 1 jaar lang!

  • Beveilig je tuin: Controleer regelmatig je tuin op zwakke plekken waar je hond zou kunnen ontsnappen. Investeer indien nodig in omheiningen of andere fysieke barrières. Is de oorzaak een visuele prikkel, kijk om dit te doorbreken.

  • Identificatie: Zorg ervoor dat je hond altijd getraceerd kan worden door bv een Tractive en een microchip met bijgewerkte contactgegevens. Als hondeneigenaar moet je de goedkeuring geven dat je gegevens uitgelezen mogen worden.

  • Voorkom stress: Beperk stressfactoren voor je hond, zoals harde geluiden of onvoorspelbare situaties, dit in je dagdagelijks leven.

  • Voorkom ongewenst territoriaal gedrag: Leer je hond wat acceptabel territoriaal gedrag is en hoe hij op een meer gepaste manier kan reageren op indringers.

Door deze richtlijnen te volgen en aandacht te besteden aan de behoeften van je hond, kun je het risico op weglopen verminderen en een sterke band opbouwen met je koning der ontsnapping!


Als je de oorzaak weet, dan heb je de oplossing in handen!


Liefs,

An
22 weergaven0 opmerkingen

Comentarii


bottom of page